Utolsó frissítés: 2021-05-08 17:06

 

T. Dénes Tamás

 
Titkos-számítógép-történet

 

Aranykönyv Kiadó, Budapest

108 oldal (A5), több mint 80 kép + kronológia táblázat

Ára: 690 Ft

 

 

A könyv címéből a témának megfelelően, több rejtett üzenet olvasható ki. Erre utal a különös kötőjeles írásmód, amely az Olvasóra bízza a három szó csoportosításának komolyan játékos feladatát. Aki tehát Titkos-számítógép történet-et olvas ki a címből, ugyanolyan helyesen jár el, mint az aki Titkos számítógép-történet-et olvas.

E könyv célja ugyanis éppen az, hogy ne maradjon örökre titokban, hogy a számítógépek történetének vannak kevesek által ismert titkos vonulatai is. E titkos vonulatok részben megelőzték a közismert Neumann-féle számítógépek történetét, részben azzal párhuzamosan fejlődtek, a láthatatlan „színfalak mögött”, a rejtjelfejtés, vagy éppen a csendes magány titkos birodalmában. A történet tehát bizonyos ponton összefonódott a rejtjelfejtés történetével, vagyis valóban a titkos-számítógépek története is, amelyek a titkosszolgálatok féltve őrzött titkait képezve maradtak a XX.század rejtett tanúi. Így bontakozik ki e könyv lapjain egy napjainkig titokban, vagy éppen az elhallgatás homályában tartott számítógép-történet, amely talán teljesen megváltoztathatta volna a mai számítástechnika e-világunkat behálózó képét.

A kötet tartalma ma már megismerhető tényekre épül, mégis megdöbbentő az a gondolatkísérlet, amelyre csábítja az Olvasót. Vajon milyen lenne (lehetne) e-világunk, ha a titkos történet válik mindennapjaink valóságává, ha a Szilícium Völgyben D.N. Lehmer és fia D.H.Lehmer, vagy A.Turing korukat jóval megelőző konstrukcióira épülő chipek hódítják meg a világ egyik legnagyobb üzletágát?

Vajon az az alapelveiben párhuzamos működésű számítógép architektúra, amely akkor a számítógépek működésének természetes alapjává vált volna, ma milyen technikai korlátokat ostromolna?

Vajon e merőben más számítógép felépítés esetén, milyen távolságban lenne ma a mesterséges és a természetes intelligencia?

 

A történet nyilvánosságra kerülése még indokoltabb, ha figyelembe vesszük, hogy  2002 évben volt Charles Babbage 210., Alan M. Turing 90., a 2003. évben Blaise Pascal 380., Neumann János 100., a 2004. évben pedig Norbert Wiener 110. születési évfordulója. Hiszen e mozaikokból válik érthetőbbé annak a számtalan kisebb-nagyobb óriásnak a szellemi nagysága, akiknek munkássága végül a XX. század kihívásaira adott napjainkig ható választ. A kötet tehát a „teljes információ” rögzítésének teljesíthetetlen igényével farag „holografikus szobrot” eme óriások tiszteletére.

 

 

Budapest, 2004. január 

T. Dénes Tamás

 

 

Tartalomjegyzék

 

 

Miért titkos?

 

A számítástechnika rejtett gyökerei

Charles Babbage a „drágakő mozaik”

Herman Hollerith lyukkártyás rendszere és az IBM születése

 

Elektromechanikus számológépből elektronikus számítógép

 

Az ENIAC rejtélyes mozaikja

J.V. Atanasoff a számítógép „amerikai atyja”

Az ENIAC project alkotó csapata

Az ismeretlen-ismerős Neumann János

 

Ismeretlen mozaikok a XX. század hajnalán

A „párhuzamos vonal”

Szun-cu, a kínai maradéktétel és Eratosztenesz szitája

A „stencil módszer” mint mechanikus „szita”

 

Titkos mozaikok a XX. században

A Turing-géptől a Colossus-ig

Az Enigma rejtélyes mozaikja

Az Enigma megfejtése

Az ULTRA project

Az ULTRA székhelye a Bletchley Park

A Station X múzeum és az eltűnt Enigma esete

 

Akkor hát ki találta fel?

A történelem mindig a győztes oldalán áll

Az Internet is Turing köpönyegéből bújt elő?

 

Számító vagy gondolkodó gépek?

 

Zárszó

A teljes kép?

A holografikus memória minden részlete „teljes kép”

 

Irodalomjegyzék

Névmutató

Tárgymutató

Arcképcsarnok és Kronológia